Ben jij ook een AA? Of ben je afgekickt?

En dan heb ik het niet over de Anonieme Alcoholisten hoor. Ik bedoel hier  de Adrenaline Addicts…… ken jij ze? Of ben je er zelf eentje?  Lees dan eens verder en zie wat adrenaline allemaal voor en met je kan doen.

Stress, blij mee!

Zonder stress overleef je niet, zo simpel is het eigenlijk wel. Want je weet allang dat bij gevaar allerlei mechanismen in werking treden die maken dat je zo snel als mogelijk handelt om uit die situatie te komen. In veel gevallen heb je geen tijd om na te denken en een plan van aanpak te schrijven, je redt je vege lijf, niet meer niet minder. Wanneer je wilt overleven maken je bijnieren adrenaline aan.  Ons lijf helpt ons met alles, ook, of juist in bijzondere omstandigheden.

Adrenaline maakt dat

  • je spieren zich aanspannen
  • je hartslag versnelt
  • je bloeddruk stijgt
  • je spijsvertering vertraagt
  • je klamme handen krijgt
  • je pupillen zich vergroten (om het gevaar beter te kunnen zien)
  • je bloed eerder stolt (handig bij opgedane wonden)
  • je heel veel energie krijgt (en ook meteen weer kwijt bent aan je handelen in deze stress- situatie)
  • je geheugen verbetert

Op alle alarmsignalen die je hersenen bereiken reageert je lijf dus.  Mooi! Mits de panieksituatie niet al te lang duurt…..wanneer jij veilig bent en de brand geblust neemt de adrenaline in je lijf af. Duurt stress langer dan krijg je o.a. te maken met het stresshormoon Cortisol.

Fopgedrag

Waarom is er dan toch zoveel stress op de werkvloer, in je leven, in de wereld? Onze gebouwen en huizen zijn steeds brandveiliger, het autoverkeer kent jaarlijks minder doden, we kunnen zieken steeds beter genezen en we worden steeds ouder.  Niemand in je omgeving heeft honger.

Het probleem is dat je brein het verschil niet kan maken tussen omstandigheden die daadwerkelijk en fysiek een bedreiging vormen  en “ingebeelde” situaties. En met ingebeelde situaties bedoel ik dat er geen daadwerkelijk gevaar is voor lijf en leden. Een ingebeelde situatie is bijvoorbeeld een paniekaanval, je zorgen maken om iets wat mogelijk kan gebeuren, ontslag, gedwongen je huis uit. Maar ook gedachten van minderwaardigheid, frustratie, woede en angst voor het onbekende leveren stress en dus dezelfde lichamelijke reacties op. Met alle gevolgen van dien.

Gevolgen

Kijk nog even naar de opsomming hierboven. Je kunt je voorstellen dat teveel en te vaak schadelijk is voor je gezondheid.

Je slaapt slecht, je bent daardoor sneller vermoeid of continue vermoeid, je immuunsysteem verzwakt en daardoor ben je vaker ziek, je gaat snoepen, je buikvet neemt toe, je krijgt spierpijn, je voelt je opgejaagd, je bloeddruk kan blijvend stijgen, je libido vermindert, je stofwisseling is van de leg en je ervaart misselijkheid, verstopping of juist diarree. Ook heb je meer kans op hoofdpijn. En wat te denken van de broodnodige concentratie die je moet opbrengen om stukken te lezen of te begrijpen…

 

Verslaafd aan werk en aan stress

En toch zijn er mensen die niet kunnen zonder die adrenaline kick. Heerlijk toch al die actie in de taxi?!  Zeker! Een beetje reuring en lekker aan de bak is goed. Altijd het veilige pad is ook niet alles. Vraag jij je overigens wel eens eerlijk af waarom je zo hard werkt? Wil je iets bewijzen, naar een ander of naar jezelf? Meer luxe? Lekker meedoen met de ratrace om de mooiste buitenkant? De binnenkant lijdt er immers uiteindelijk wel onder…..  Geeft  “doen” jou het idee dat je “meedoet”?

Heb jij te lang last van bovenstaande negatieve gevolgen van chronische (werk-)stress of begin je je nu wel af te vragen je wel écht voluit leeft, doe er dan vooral wat aan. Pak het aan en doe jezelf het plezier van een wat gelijkmatiger leven, en dat hoeft echt geen saai leven te betekenen! Kijk wat je kunt laten om meer te doen dan alleen maar werken. Het leven duurt maar even…..

Personal Coach bij ongecompliceerde (werk)stress

Wanneer je last hebt van werkstress, (chronische) stress, hyperventilatie en andere zaken zoals hierboven opgesomd bij “Gevolgen” dan ben je in veruit de meeste gevallen niet psychisch ziek.  Er is een bepaald patroon in je doen en laten en in je denken geslopen wat niet langer het gewenste leven oplevert.  Samen met je coach breng je die in kaart en pak je dat aan wat in de weg staat.

Het wordt tijd om door te pakken. Ik kijk samen met jou naar wat er is, was en wat je voor jezelf wenst in de toekomst. Ik doe dat aan de hand van spiegelen, vragen stellen, oefeningen, stilte, ademhalings- en ontspanningsoefeningen en wat er verder nodig is om inzichten te krijgen. Uiteraard kijken we ook naar de zaken die jou gelukkig maken, daar draait het tenslotte om!

Ben jij werknemer dan  er is vaak ruimte in de budgetten van je werkgever voor het inzetten van een coach.  Ben jij een Zelfstandig Professional? Het inzetten van een coach voor je persoonlijke ontwikkeling is aftrekbaar van de belasting. Overleg eerst met je financiële man/vrouw of met de Belastingdienst voor jou specifieke situatie.

Taboe?

Schaam je niet langer en gun jezelf een personal coach, doorbreek je eigen taboe vraag een vrijblijvende sessie bij me aan via onderstaande link.  In de meeste gevallen valt daar al meteen je eerste winst te behalen! Neem gewoon contact met me op en laten we afspreken…

www.trankiel.nl/contact

Trankiel, samen maak jij het verschil!

trankiel-blog