Waar vraag is ontstaat aanbod

“Ruim 2,5 keer zoveel coaches als 10 jaar geleden, vooral de Randstad coacht zich suf”, kopte het AD onlangs”.   Tja, dat verbaasde mij niks. Zelf ben ik al jaren coach, hoewel ik die 10 jaar nog niet kan aantikken. Ook ben ik niet van mijn stuk dat het het zoveelste artikel is over coaches. Zelf ken ik natuurlijk ook de smalende, schouderophalende blik wanneer je jezelf voorstelt als coach. Ik ben er vanaf gestapt om mijn vak, kennis en kunde  weer te motiveren of te verdedigen. Heel veel mensen vinden er namelijk wat van, een coach. Ook nu ga ik dat niet doen.

Zelf heb ik me de laatste jaren steeds meer toegelegd op het begeleiden en ondersteunen van leidinggevenden. Die vraag nam in mijn praktijk toe. En ook dat verbaasde mij niks. Er zijn zoveel leidinggevende lagen weggesneden in organisaties dat ze nagenoeg zo plat als een dubbeltje zijn. Hartstikke goed wanneer je het tegen de economische lat legt. Tegelijkertijd konden teamleiders het vak niet meer van hun superieuren “leren”, weg waren de raadgevers en sparringpartners.  De dure opleidingen werden gevolgd, de (levens-)vragen bleven.  De vraag naar een helpende hand, een ondersteuner en mentor nam toe, met als logisch gevolg ook het aanbod van  leiderschapscoaches.

Ook las ik als reactie op het artikel van het AD dat men vroeger veel meer met vrienden en vriendinnen werd gepraat over problemen.  Maar laten we wel zijn, waar in deze overbezette wereld zijn die vrienden en vriendinnen. Zouden zij ook niet al inmiddels kennis hebben gemaakt met een stress- of burn-out coach?  Fiets of wandel op werkdagen eens door een woonwijk, leeg, helemaal leeg….iedereen is aan het werk of andere taken aan het vervullen. Is er in deze overbelaste levens nog plek voor gedoe van vrienden wanneer je zelf al zo moe bent van alles? Wil je met een vriend of vriendin afspreken dan moeten we toch echt eerst onze agenda’s trekken.  En, past het nog om in deze maatschappij je kwetsbaar op te stellen  naar vrienden of buren wanneer alles gilt om het perfecte plaatje? Et voilà, daar zijn de coaches. De vraag bepaalt het aanbod.

Vitaliteit….een enorm gat in de markt sinds werkgevers de uiteindelijke rekening krijgen gepresenteerd bij de zorg voor zieke medewerkers.  Niet raar dat de leefstijl- en vitaliteitscoaches de grond uit schieten. Je kunt ze als bestuurder beter inhuren dan ze in dienst nemen….. de vraag bepaalt het aanbod.

Ga je ook gebukt onder het ideale plaatje en de ideale lijn die ons in de media wordt voorgehouden?  Huppekee op elke hoek van de straat een afvalcoach. O ja, er is ook nog een ander soort afvalcoach sinds we ons afval moeten scheiden…..in de gemeente waar ik woon kennen we ze. Iemand moet toch de helpende hand bieden bij de vraag, en ja hoor daar zijn ze!

Hoeveel voetbalelftallen zijn er  eigenlijk de afgelopen 10 jaar bij gekomen….allemaal een eigen coach.

MeToo! D.w.z. ik ook!  Sinds de #metoo is er een grote vraag naar vertrouwenspersonen, en ja daar ben ik, je vertrouwenspersoon. De media mag met veel opsmuk schrijven over dat wat mensen ten deel kan vallen op en achter de schermen, maar ik ben benieuwd wanneer we een artikel gaan lezen over de enorme toename van het aantal vertrouwenspersonen. Waar een behoefte ontstaat….

Hoeveel POH’s zijn er eigenlijk bij gekomen de afgelopen 10 jaar? Dit zijn de ondersteuners van een huisarts in een huisartsenpraktijk. Er is kennelijke veel vraag naar nu we zelf een eigen bijdrage moeten neerleggen voor psychologen of andere zorgverleners. Of om de eerste nood te ledigen bij lange wachtlijsten. Er is gewoon veel vraag, dus…..

Lieve lezer, ik wil helemaal niet kritisch zijn, maar er is gewoon behoefte aan coaches of andere ondersteuners. En natuurlijk, ik ben niet roomser dan de Paus, moet ik ook wel eens een beetje achter mijn hand lachen om al die benamingen. Maar zolang er behoefte is wordt deze ingevuld. Zo zijn de bakker, de dokter, de bank, de tandarts, de loodgieter en timmerman ook ooit ontstaan.

Wees eerlijk naar jezelf; wanneer had jij voor het laatst oprechte aandacht van een medemens voor jouw probleem of vraag? Is steun zoeken bij een vriend of vriendin nu de weg naar verbetering of, zoals in de meeste gevallen, slechts een bevestiging van je probleem?

Op zoek naar een coach? 80% van een geslaagde sessie is de “klik” met je coach. Uiteraard wil je het  beste voor jezelf en kijk je in eerste instantie naar coaches die over ruime ervaring beschikken aangevuld met erkende en gecertificeerde opleidingen.

En geneer je niet, iedereen wil erkenning, gezien worden en oprechte aandacht, in goede en minder goede tijden….als baby lag je daarom al zo lekker schattig te wezen in je wieg, nu mag je er gewoon om vragen.

Wil jij zo’n coach? Bel me gewoon!

kinderen-voetba