Goede Overwegingen, Goede Besluiten en Goede Voornemens voor 2023!

We zijn ze alweer aan het bedenken, Goede Voornemens voor het nieuwe jaar. Ik zal de laatste zijn om je te  ontmoedigen hoor, maar let’s be fair, van welk voornemen komt nu echt wat terecht? Je kunt natuurlijk stoppen met al die goede initiatieven die de wereld, of jou zelf zoveel mooier maken, maar dat zet, in veruit de meeste gevallen, geen zoden aan de dijk.

Zelf heb ik jarenlang gevochten tegen de kilo’s,  wie niet trouwens, ze zitten er nog steeds aan en ik heb ze geaccepteerd. Ik ben op de leeftijd dat de krimp wat inzet en dan is er zomaar ineens weer een extra rolletje. Een nieuwjaarsrolletje zeg maar. Zolang mijn huisarts niet aangeeft dat het een issue is, waarom zou ik ze dan niet accepteren. Gedaan dus! Dat is alvast één Goed Besluit, méér acceptatie. Van mijzelf, de mensen en de wereld om mij heen.  Acceptatie van het feit dat een ander niet mijn mening hoeft te hebben, accepteren dat ieder recht heeft op zijn eigen leven en principes. Het altijd en oeverloos delen van meningen en voorkeuren, dat mag van mij wel een onsje minder! Het geeft weliswaar veel kleur, maar weinig verbinding. Het is een Goede Overweging waard om er, in veel gevallen, mee te stoppen.

In mijn dagelijkse praktijk zie ik ook heel veel Goede Voornemens op het gebied van leidinggeven.  Je begint volle goede moed aan een nieuwe strategie in je leiderschap, hebt een leuk boek gelezen met interessante gedachten over hoe het nu allemaal veel beter kan en vooral moet.  Je gaat op de holistische tour, geeft situationeel leiding, coacht zonder te managen en meer van dat alles. Als na een korte poos het door jou zo omarmde resultaat uitblijft,  geef je de moed op, ga je een paar weken, als het geen maanden zijn, op zoek naar een nieuwe methodiek. Op zoek naar “beter” en “mooier” is natuurlijk prachtig, ik ben de laatste die dat zal ontkennen. Maar altijd op zoek naar “anders” is zo vermoeiend. Misschien zou je hooguit  jezelf eens “anders” moeten bekijken en interessant gaan vinden. Stop met Leiderschaps-jo-jo-en!

Bedenk voor het komende jaar  eens “Goede Overwegingen” en laat de “Goede Voornemens” een poosje voor wat ze zijn.  Ik geef je alvast een paar goede overwegingen cadeau voor 2023;

  • Waarom moet ik zo nodig veranderen en van wie?
  • Waarom doe ik wat ik, misschien al jaren, doe?
  • Voor wie doe ik wat ik doe?
  • Breng ik, als verbindend leidinggevende, mezelf nog wel voldoende in verbinding met mezelf?
  • Ligt er onzekerheid ten grondslag aan mijn immer gevoelde behoefte tot verandering, of tot meer en meer…..van wat eigenlijk?
  • Hoe geef ik handen en voeten aan mijn immateriële nalatenschap hier op aarde?
  • Voor wie wil ik er meer zijn in 2023?
  • …………..
  • …………..

Best een handvol zo in de laatste dagen van het jaar om eens bij stil te staan voor het komende jaar. Het mooie aan Goede Overwegingen is, je mag er heel lang over doen, er ontstaat geen jo-jo-effect en is dus altijd een plus! Eigenlijk best een Goed Voornemen dus…..

 

Ik wens je het allerbeste voor 2023, en het allerbeste, dat is wat je er zelf van kunt maken!

afbeelding happy new year blog