De ideale leider

Hij bestaat niet! 

Tijdens de eerste kennissessie van Trankiel op 5 oktober kwam  spreker Willem Hein al snel tot de conclusie dat de ideale leider niet bestaat. Hij hielp ons in de eerste zin al uit die droom!

In mijn beleving en dat in van de leidinggevenden die aanwezig waren is dat geen enorm schokkende conclusie.  We werken ons een slag in de rondte om wel zo dicht mogelijk bij dat ideale leiderschap te komen, maar het voor iedereen optimaal maken is een illusie.

En ondanks het gegeven dat we er, in onze eigen optiek, alles aan doen om het team of organisatie  te verbinden met de missie en de visie, werkplezier na te streven, samen te werken etc., lukt dat dus nooit helemaal tot volle tevredenheid van een ieder. Of dat nu jezelf betreft of dat van je teamleden.

Ben je nu dan water naar de zee  aan het dragen? Het paard achter de wagen aan het spannen? Kansloze missies aan het nastreven? De moed aan het opgeven?

Nee, natuurlijk niet. Als het goed is, en dat is het in verreweg de meeste gevallen, zijn leiders absoluut van goede wil en ontbreekt het niet aan inzet om een ieder individueel en als team te laten floreren. Leidinggeven geven doe je, een uitzondering daar gelaten, altijd in belang van het team en de organisatie waar je voor hebt gekozen.

En toch, 70% van de medewerkers die van baan veranderen doet dat vanwege hun leidinggevende. En niet alleen in de zorg, maar nagenoeg in elke sector is dit momenteel een groot probleem. Zeker wanneer, zoals nu,  de arbeidsmarkt zo krap is.

Wat is jouw aanpak om een meer aanwezige en ideale leider te zijn?

  • Hoe zorg jij voor “boeien en binden” van je medewerkers? Geef jij af en toe een presentje of heb je oprechte belangstelling en deel je complimenten uit wanneer die van toepassing zijn?
  • Hoe pak jij verzuim aan? Onderzoek jij de oorzaken wel eens?
  • Heb jij moeite met het gegeven dat medewerkers je soms voorbij schieten in hun ontwikkeling of zie je het als jouw verdienste wanneer je voor die groei kansen en mogelijkheden biedt?
  • Kun jij loslaten en zaken overlaten aan teamleden die daar gewoon een groter talent voor hebben?
  • Geef jij krediet vooraf of achteraf?
  • Sta jij voor, achter of middenin je team?
  • Al eens aangedurfd om een teamscan te doen, met alle prettige en minder fijne zaken die dat oplevert?
  • etc..

 

70% is geen kattenpis, excusez le mot. En helemaal jammer dat medewerkers doorgaans niet aangeven dat het toch grotendeels door jou komt, ondanks al je goede bedoelingen en inzet. Want waar een signaal is ligt een kans tot verbetering, voor jou, je medewerkers en het team als geheel. En kansen moet je altijd met beide handen aanpakken.

Het streven naar ideaal leiderschap is één van de belangrijkste hoofdtaken van leiders. Eens?

 

Blog-de ideale leider-trankiel