Ja hoor daar ben ik, de zoveelste stress- en burn-out coach in uw tijdlijn!

Er zijn ongeveer 40.000 coaches werkzaam in Nederland, 4500 daarvan hebben zich, net als ik gespecialiseerd in stress en burn-out. Over het aantal collega’s heb ik dus niks te klagen.
Als ondernemer weet u natuurlijk dat vraag en aanbod tot elkaar in verhouding staan. Kennelijk is er een markt of liever, een aanleiding. Ik zal u niet vermoeien met cijfers, want daar zou u, als werkgever best heel veel stress door kunnen ervaren.
Voor elk probleem is een oplossing, of een coach zo u wilt. Dat is mooi, in elke bouwmarkt vind je tenslotte ook heel veel schroefjes voor verschillende doeleinden.
Ik weet uit eigen ervaring dat veel mensen hun neus ophalen over al die coaches. En dat snap ik ergens ook wel, er is immers veel onduidelijkheid over waartoe zij nu uiteindelijk op aard zijn. Het “Iedereen noemt zichzelf maar coach tegenwoordig” heeft u vast ook wel eens gehoord, of zelfs gedacht. Maar het is ook een steek in mijn hart natuurlijk, dat begrijpt u vast.

Voorkomen is altijd beter, en goedkoper, dan genezen.
Als coach op de werkvloer bij ongecompliceerde stress kijk ik graag samen met de werkgever en de werknemer naar wat er nodig is om meer rust en stabiliteit te brengen in het dagelijks en arbeidzaam leven. Hierbij kijk en onderzoek ik altijd, aan de hand van een vragenlijst, of er redenen zijn om door te verwijzen naar ARBO- of huisarts. Ik vergelijk me zelf wel eens met een fysiotherapeut die, na een operatie door een orthopedisch chirurg, weer zorgt voor stevige spieren en vitaliteit. Of omgekeerd, zorgt dat er geen operatie hoeft plaats te vinden door voldoende oefening aan de voorkant. En dat preventie in het kader van stress ter voorkoming van een burn-out veel zinvoller is, hoef ik vast niet verder uit te leggen. Het scheelt veel ellende, op veel vlakken.
Ongecompliceerde stress?
Een stress en burn-out coach verwijst door naar een huisarts of psycholoog wanneer er sprake is van overspannenheid en burn-out die gepaard gaan met onderliggende psychische stoornissen of complexere, ernstige problematiek zoals depressie en angststoornissen. Wanneer er weer ruimte is bij deze complexere aandoeningen is aanvullende coaching op de werkvloer zinvol gebleken, dit uiteraard in samenspraak met de behandelaar. Voor deze gecombineerde aanpak is bij arbodiensten en huisartsen grote voorkeur, terugval, zowel in ziekteverzuim als in oude structuren en gewoontes wordt hiermee voorkomen.
IK!
En wat maakt mij nu anders dan al die andere 4499 coaches? Me, myself and I. Iedere coach in deze specifieke discipline heeft, als het goed is, de beschikking over een enorme hoeveelheid instrumenten, methodieken en manieren van aanpak. De enige die het verschil maakt, is de coach zelf. Als elk mens uniek is, en dat is zo, dan is mijn aanpak hier op afgestemd. Dat heet niet alleen maatwerk, maar vooral mensenwerk.

blog-paula-foto