Bye bye, zwaai zwaai! Zint eer ge begint….aan een nieuwe job

De meest makkelijke weg om ongemak in jezelf, in je baan en met collega’s uit de weg te gaan is vertrekken. Je hebt tenslotte elke dag de keuze of je langer voor je werkgever aan de slag wilt blijven. En je weet wat je waard bent volgens je CV. Hoe eenvoudig is deze keuze eigenlijk te maken? Hoe slim is het?

Als ervaren coach weet ik dat switchen van baan of bezigheden uiteindelijk niet altijd oplevert wat je er in eerste instantie van had verwacht en gehoopt. Het is één van de meest genoemde redenen om toch uiteindelijk de stap te zetten naar hulp.
Het alom gebruikte cliché dat “wanneer je met één vinger naar een ander wijst, er drie naar jezelf wijzen” doet in de meeste gevallen opgeld, en is het meer dan waard om onderzocht te worden.

Zo is salaris bijna nooit een reden om van baan te veranderen. Het is een van te voren duidelijke, vastgelegde afspraak, je weet wat je waard bent op het moment dat je je verhuurt en je kent, als je mazzel hebt het loongebouw waar je onder valt. Lekker duidelijk!

Reorganisaties, dreigend faillissement, verandering van fysieke werklocatie, ziekte, verandering van visie en missie, bijna allemaal stuk voor stuk goede redenen om uiteindelijk voor iets anders te gaan.

Wat nooit een goede reden voor vertrek is, is wanneer je veel irritatie ervaart bij je collega’s, je niet lekker in het team past, om een hork van een leidinggevende of erger nog, om je klantengroep. Of wanneer er steeds promoties aan je neus voorbij gaan. Je steeds harder moet gaan werken omdat je je werk niet meer af krijgt. Je elke morgen met lood in je schoenen naar je werkt vertrekt. Je steeds vaker het gevoel hebt dat je wilt snipperen, je eigenlijk al in het eerste kwartaal door al je snipperdagen heen bent. Slecht slaapt en daar je werk de schuld van geeft. Je hobby’s vaarwel hebt gezegd. Je leeft om te werken, en niet meer werkt om te leven, en je een heel sterke drive hebt de oplossing voor je ellende denkt te vinden in een andere werkomgeving.

Wanneer al die, op eenvoudige wijze opgelepelde redenen je doen besluiten een nieuwe baan te aanvaarden, dan durf ik met jou de weddenschap wel aan dat je uiteindelijk gewoon weer tegen al deze uitdagingen aan gaat lopen. En ook nog illusies armer. Zonde toch?

Ben jij op dit moment op zoek naar wat anders, of speel je met de gedachte en herken je je in wat ik hierboven heb geschreven, neem dan eens contact met me op. Gaan we samen op zoek naar de onderliggende zaken die maken dat je wilt vluchten van de situatie waarin je nu verkeert.

En, wil je het helemaal goed aanpakken, ken dan je leidinggevende in je voornemen om een coach te bezoeken. Best slim om hem of haar te laten weten dat je aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling. En, mocht je uiteindelijk toch een andere uitdaging zoeken en vinden…..ook beter voor je nieuwe baas!

nieuwe-baan