Schoenmaker blijf bij je leest … dan geniet je het meest

“Kijk, mensen daar kan ik goed mee, maar zodra ze personeel heten” ofwel, van een schoenmaker en een leest.

Soms pak ik een zin uit een gesprek met een ondernemer. Die raakt dan even, los van de context de kern van het verhaal.
Ooit startte deze werkgever zijn bedrijf vanuit een idee dat het in zijn branche sneller, makkelijker en goedkoper zou moeten kunnen. Een laptop, een uitgebreid netwerk, goede handelsgeest en gaan! Na een aanvankelijk wat trage aanloop inmiddels een booming business.
Fluitend heen en terug, een poppetje erbij, nog een poppetje erbij, the sky was the limit. Hier droom je van, althans dat zouden u en ik doen, denk ik dan. Maar niets bleek minder waar. Hoewel het met de zaak steeds voorspoediger ging dienden zich ook de eerste zorgen aan. Personeel wordt ziek, gaat uitzien naar een andere baan, heeft verdriet en verliest werkgeluk, of de inzet en motivatie in een sollicitatieronde worden niet getoond in het dagelijks werk. Kortom, zorgen. De eerste slapeloze nacht is een feit. Was het je hier ooit om te doen?
Dit maak ik vaker mee. Heb je je zaken op orde, dienen andere zorgen zich aan. Het is nogal niet wat dat goed werkgeverschap.
Voor deze werkgever mag ik, in ieder geval jaarlijks, maar ook wanneer het nodig is deze kant van het HR-stuk invullen middels voortgangs- en functioneringsgesprekken. Ik kan me, los van de inhoud vol richten op het welzijn, talentontwikkeling en behoud van goed (en schaars) personeel. En de eerste DISC-gedrags- en voorkeurenanalyse is ingezet bij een sollicitant.
Kortom de groei van ZZP-er naar een MKB-bedrijf is niet zonder hobbels. Je begint vanuit een enorme drive en met heel veel kennis, kunde en expertise op jouw vakgebied. En dan komt de rest ineens om de hoek gevlogen.
Schoenmaker blijf bij je leest! Scoor jij een 8 of een 9 op jouw specialistische kennis, probeer daarin te groeien of op zijn minst constant te blijven. En vooral, haal daar je plezier uit. Ga geen moeite verspillen om je coachvaardigheden van een 5 naar een 6 te brengen, daar zit niet je winst. Kijk wat je op dit vlak kunt uitbesteden. Het voorkomt veel gedoe.

schoenmaker-blog